Πηκτικές ουσίες, παράγοντες ζελοποίησης, οξυντικοί παράγοντες, συντηρητικά... Υπάρχουν πολλές κατηγορίες πρόσθετων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Συχνά υπάρχουν προϊόντα από φυσικές πηγές όπως το Agar Agar, το οποίο προέρχεται από διάφορους τύπους φυκιών.
Απαραίτητα στη σύγχρονη δημιουργική μαγειρική, ειδικά στη μοριακή κουζίνα, αρκετοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν υφασματοποιητές για να βελτιώσουν και να ελέγξουν καλύτερα την υφή των συνταγών τους. Ορισμένες πηκτικές ουσίες και παράγοντες ζελοποίησης μπορούν να μειώσουν τα λιπαρά και τους γλυκαντικούς παράγοντες, διατηρώντας παράλληλα μια ενδιαφέρουσα εμφάνιση, υφή και συνέπεια στο στόμα. Όλα αυτά τα πρόσθετα και οι υφασματοποιητές επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι συμβατά με τον κανονισμό 1333/2008, ο οποίος επανακατηγοριοποίησε και αξιολόγησε την τοξικότητα σε όλα αυτά τα προϊόντα. Ορισμένα μπορεί να είναι περιορισμένα ή απαγορευμένα σε ορισμένες εφαρμογές.